fbpx

Mit csinálj, ha nem tudod, hogy milyen melót akarsz, mert túl sokminden érdekel?

Piri bölcsészkart végzett, sokéve egy végtelenül unalmas munkát csinál egy multinál, de nem meri elengedni, mert így minden hónapban biztos a jó fizetés, és hát végülis jó a csapat. Marinak elképesztő stílusérzéke van és nagyon kézügyes, most térne vissza a munkába miután 6 évet otthon volt a gyerekekkel. Oda nem akar menni, ahonnan eljött, egyébként sem érezte ott igazán jól magát annál a pénzügyi cégnél, de hova menjen? Vannak vállalkozás ötletei, de egyikbe sem mer beleállni. Lehet egyszerre kiteljesedett anya és önmegvalósító ember munkájában? Sári 15 évet húzott le pedagógusként a közoktatásban, imádott tanítani, de a munkakörülmények miatt nem bírta már tovább és a felmondás mellett döntött. Ő már egyszer megtalálta a hivatását, hogyan találjon egy másodikat?

Mi a közös a három emberben? Az, hogy mind a hárman szorongatónak érzik a karrierváltást, pedig belül tudják, hogy eljött az ideje. Érzékeny, intelligens, kreatív emberek, sokminden érdekli őket, de egyikbe sem tudnak beleállni. Szégyellik, hogy nem tudják mi a céljuk, sokszor azt érzik, le vannak maradva mások mögött, akik kimagasló pozíciókat érnek el, vagy virágzik a vállalkozásuk. Ismerős a helyzet?

Miért van ez?

A bizonytalanság gyakran az átlagtól eltérő egyének gyermekkorában begyűjtött negatív visszajelzéseiből ered. Például lehetsz az átlagosnál kreatívabb, érzékenyebb, sokoldalúbb, vagy akár mindezek kombinációja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a család és/vagy az iskola nem támogatta az egyéni kibontakozásodat, hiszen nem fértél bele valami könnyen értelmezhető skatulyába, vagy valamiért más voltál, mint mindenki. Családi hiedelmek, hitrendszerek, példák is gátolhattak téged, tehát nem merted követni érdeklődésedet, hogy ne sérüljön a családi (hit)rendszer. Például apukád azt mondta, hogy ne legyél művész, mert akkor éhenhalsz? Vagy az irodalomtanárod azt mondta, hogy nincs tehetséged írni? Sok ilyen korai élmény könnyedén elbizonytalanít. Az is lehet, hogy elindultál a szenvedélyed felé, egy darabig azt csináltad, de megtorpantál, mert jött valami olyan nagyobb akadály, vagy csalódás az úton, ami elbátortalanított és most úgy érezed, hogy választanod kell, vagy értelmes munkát végzel vagy pénzt keresel és megbecsülnek, de a kettő együtt nem megy. Legalábbis ilyet még nem tapasztaltál, szóval nehéz elhinni, hogy van.

A megoldás

Ne ess kétségbe, hanem állj meg és tervezd újra elölről. Először is ismerd fel a saját értékeidet. A sokoldalú, színes, kreatív emberek gyakran a legtehetségesebb, legizgalmasabb és legnyitottabb személyiségek. Remek munkaerők és a társaságuk élvezet!

Örülj annak, hogy számos lehetőséged van választani, és ne érezd szükségét annak, hogy mindenképpen egyféle dologra szűkítsd le az irányt. Inkább keresgélj olyan szakmát, amelyben többféle érdeklődésedet/képességedet integrálhatod. És a dupla karrier sem ördögtől való gondolat!

A küldetésed megtalálása fontos része a döntési folyamatnak. Elgondolkodtál már  azon, hogy mi az az egyedi dolog, amit TE adnál szívesen a világnak?

Végül, de nem utolsósorban, az érdeklődés mellett az értékrended, az igényeid és a megfelelő munkakörülmények összhangja is kulcsfontosságú az új szakmád kiválasztásakor. Számos példa bizonyítja, hogy a kecske is jóllakhat és a káposzta is megmaradhat, sőt valójában több esélyed van jó pénzt keresni egy olyan szakmával, ami érdekel, amiben jó vagy és hiszel benne, mint egy mérgező helyen, ahol faék egyszerűségű meló végzésével robotolsz.

Az igazi megoldáshoz egy komplex folyamat végigjárása vezet, aminek része az önismereti munka és az önbizalom fejlesztése, a jövőkép és célok tisztázása, a blokkok feloldása, a lehetőségek keresése és értékelése és a lépések tervezése.

Következő lépések

Nehéz elindulni, különösen, ha az alap érzésünk a bizonytalanság. Ha választási lehetőségek között őrlődsz, még talán azt is nehéz eldönteni, hogy hova fordulj segítségért. Még az is lehet, hogy azt is picit szégyelled, hogy segítségre van szükséged. De ne csüggedj, ha megtalálod a neked megfelelő segítőt, az már egy óriási első lépés! Kezdj bele és máris jobban fogod érezni magad.

Ha úgy érzed én vagyok az a segítő, akit szívesen választanál, várlak szeretettel! Mindegy ki vagy és honnan jössz, mindenki képes arra, hogy megtalálja a saját útját!