fbpx

De nekem már nem itt kéne tartanom! A hasonlítgatás csapdájáról és arról, hogy hogyan kerülj ki belőle

A második alkalmánál tartunk a remek karrierváltó csoportomnak és kiderült, többeknek visszatérő rossz érzéseket okoz a gondolat, hogy igazából már előrébb kellene tartaniuk az életükben. Több kliensemtől hallottam ezt már és meglepően gyakran inkább a harmincasoktól, mint az ötvenesektől. Vajon miért van ez?

Én három fő okot látok. Egyrészt ott a kapitalizmus, a társadalmi-gazdasági berendezkedés, amiben élünk, ami állandó versenyre ösztönöz. Ennek a hatása alól még akkor is nehéz kivonnod magad, ha kritikusan gondolkodsz társadalmi ügyekben. Aztán persze ott a közösségi média csodálatos világa, ahol általában a legtöbb ismerősünk (látszólag)sikeres, boldog és rengeteget keres, de legalábbis fontos pozícióban nyomul és minden kerek körülötte. Végül, de nem utolsósorban, lehet az is, hogy nagyon más a mi karrierutunk mint a sablon, vagy akár, amilyen a szüleinké, idősebb rokonainké. Szóval az is előfordulhat, hogy az aggódó családunktól is megkapjuk a magunkét: miért nincs már egy rendes állásod kislányom/kisfiam? Nem is csoda, ha szorongani kezdünk mindezen, ami inkább megbénít, minthogy cselekvésre ösztönözne.

Szóval, íme néhány gondolat arról, hogy miért nem érdemes másokhoz hasonlítani magad?

  1. Először is, mindenkinek más azt útja és a tempója. Vannak, akik már fiatalon tudják, hogy mit akarnak csinálni az életükkel, és van, aki később találja meg a hivatását. Sőt olyan is van, aki egyszer már megtalálta mégis újrakezdi egy életközépi válság, vagy mondjuk egy kiégés hatására. Ez mind oké, nincs helyes vagy helytelen út, és mindenkinek a saját tempójában kell fejlődnie. A legérdekesebb emberek útja kanyargós, lásd pl.: J.K. Rowling-ot, aki bántalmazott, rossz körülmények között élő anyából lett híres és gazdag írónő. Azt csinálja, amit szeret és szellemi terméke, a Harry Potter rengeteg gyerekkel szerettette meg az olvasást.
  2. Nem tudod, hogy a valaki, akit magad fölé helyezel, hogyan jutott oda és hol tart valójában. Sokszor csak a felszínt látjuk mások életéből és karrierjéből. Az emberek hajlamosak csak a sikereikről beszélni, de nem feltétlenül tudunk meg bármit a nehézségeikről és a kudarcaikról. Szóval, akármennyire is dicsfényben tündököl valaki, nem tudhatod hány kudarcon keresztül jutott el oda, vagy hogy éppen mivel küzd most.
  3. A más sikere nem a tiéd. Sajnos, vagy nem sajnos neked a saját céljaidat kell meghatároznod a saját értékeid alapján. Én például tutira nem lennék boldog attól, ha egy multicég vezetője lehetnék, de van, aki igen. Szóval a karrierboldogságodhoz a kiinduló kérdés: ki vagy te? Mi az, amit TE szeretnél elérni a karrieredben és az életedben?

Mit tehetsz, hogy kikerülj a hasonlítgatás csapdájából?

  • Koncentrálj a saját céljaidra és vágyaidra. Ne azon gondolkodj, hogy mások hol tartanak, hanem azon , hogy te mit szeretnél és ebben mi a következő lépés.
  • Tanulj azoktól, akiket csodálsz, vagy éppen irigyelsz. Mit csinált ő, ahhoz, hogy sikeres legyen? Lehet, hogy elleshetsz tőle néhány trükköt, vagy egy hozzáállást. Ha neki sikerült, neked miért ne sikerülhetne?
  • Légy türelmes magadhoz. A karrierváltás időbe telik. Ne várd, hogy egyik napról a másikra minden megváltozzon és varázsütésre az öledbe hulljon a megoldás. Az viszont már bizonyított, hogy a kitartó munka gyümölcsöt hoz.
  • Magadhoz mérd magad. Léptél egyet előre? Akkor jó úton vagy.
  • Élvezd, ahol tartasz! Az út minden lépésében van valami szép. Fordítsd erre a figyelmed.
  • Ne félj segítséget kérni. Ha elakadsz, akkor fordulj szakemberhez, aki segíthet neked a pályaválasztásban és a karrierváltás megvalósításában.

Várlak szeretettel Önmegvalósító Meló című egyéni programjaimon, csekkold őket itt: Törj ki a mókuskerékből és itt Valóságtervezés.

Ha bizonytalan vagy, hogy neked való-e ez, vagy kérdésed van, esetleg szeretnél néhány azonnali tippet, foglalj velem egy félórás ingyenes konzultációt itt.