fbpx
cv, resume, job-3726428.jpg

9 tipp a hatásos önéletrajzhoz karrierváltóknak

Ha karrierváltóként új munkahelyet keresel, az önéletrajzod létfontosságú eszköz készségeidnek és tapasztalatainak bemutatására. Nem tudod hogyan csináld jól? Olvasd el az alábbi hasznos tippeket.

 1. Pozícióhoz a tartalom: Minden jelentkezéshez érdemes egyedi önéletrajzot írni. Igen, időigényes, de megéri, hiszen ez azt mutatja, hogy tényleg tudod, mire jelentkezel, és tényleg érdekel az adott munka, nem pedig csak bedobtál egy 21. helyre egy CV-t. Az elején emeld ki a releváns tapasztalatokat és készségeket/képességeket, amelyek közvetlenül hasznosak lehetnek a megcélzott új szerepkörhöz. Önkéntes munkából is kerülhetnek ide dolgok.
 2. Összefoglaló az elején: Hatásos az elején egy pár mondatos összefoglaló magadról, amiben röviden elmesélheted a következőket:
  • ki vagy te
  • mi a karriercélod
  • miért vagy alkalmas az új pozíció betöltésére.

           Ez tényleg maximum 3 mondat legyen, utána részletesen kifejtheted a motivációs levélben. Ha iszonyat                       nehéznek tűnik írd meg akkor, ha már végeztél a többivel.

 • Horizontális, avagy átvihető készségek és képességek: A te jolly jokereid a korábbi karrieredből átvehető készségek/képességek, amelyek megfelelnek az új szerepkör követelményeinek, úgyhogy tedd ezeket hangsúlyossá. Ilyen lehet például a problémamegoldás, a vezetői képesség, a kommunikáció és az alkalmazkodóképesség. Azonban ezt ne felsorolás formájában add meg, hanem írj példákat/feladatokat a múltból, amikor ezeket bizonyítottad/fejlesztetted. 4-5 ilyen készség/képesség elég.
 • Eredmények, ha lehet számszerűsítve. Magyarországon nagyon nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy a sikereinkkel büszkélkedjünk. Pedig itt most szuper hasznos! Írj arról, hogy milyen múltbeli sikereid tesznek téged főnyeremény munkaerővé, és ha ezt tudod számszerűsíteni még jobb! Ezt lehet az egyes munkatapasztalatok alatt kifejteni, de külön szekciót is adhatsz nekik.
 • Könnyen olvashatóság és áttekinthetőség. Habár most ez a trendi, nem kell összetörnöd magad, hogy csak 1 oldal legyen a CV-d. Ne legyen lexikon, de azért legyen benne minden fontos infó. A lényeg az, hogy a szöveg letisztult és könnyen átlátható legyen. Bátran használj felsoroláspontokat, címsorokat és alcímeket. Az internet tele van ingyenes sablonokkal ez is megkönnyítheti a dolgod.
 • Ellenőrzés: Alaposan ellenőrizd az önéletrajzod, hogy ne maradjon benne semmilyen nyelvtani/helyesírási/gépelési hiba. Nagyon kellemetlen már ezen a ponton elbukni és hidd el nézik.
 • Referenciák: Van, ahol eleve kérnek, de ha nem kérnek akkor is érdemes hozzátenni.  Remekül mutat egy korábbi munkáltató, vagy tanár néhány őszinte, téged ajánló sora az önéletrajzodhoz csatolva.
 • Életkort/születési dátumot hagyd ki nyugodt szívvel. Sajnos ugyanis tényleg megtörténhet, hogy rögtön az elején beskatulyáznak ez alapján. Ez persze nem azt jelenti, hogy titkold el, vagy hazudj, de elég, ha később derül ki az életkorod, amikor már tettél jó benyomást tettél  a felvételiztetőre.
 • Professzionális online jelenlét: Ha van használható és releváns LinkedIn, szakmai Facebook/Insta oldalad, vagy akár honlapod, akkor azt linkeld be. Remekül növeli a hitelességet és plusz hasznos információkat ad a munkáltatónak.

Ha ezeket a tippeket követed, máris tettél rengeteget azért, hogy tiéd legyen a vágyott állás. Sok sikert!

Ha azonban több segítségre lenne szükséged, várlak szeretettel egyéniben! Konkrét interjúra felkészüléshez, önéletrajz átnézéshez ajánlom az álláskereső gyorssegély szolgáltatásom, katt ide.

Ha szeretnél váltani, de még nem tudod, hogy mi szeretnél lenni, ajánlom a Törj ki a mókuskerékből csomagom. Ha már tudod mit szeretnél, de még nem tudod hogyan, ajánlom a Valóságtervező csomagom.

Ha nem tudod, hogy melyik szolgáltatásomat választanád, jelentkezz be 20 perces ingyenes konzultációra itt.