fbpx

7 dolog, amit tanulhatunk a barátságról a Jóbarátoktól

Az NBC 25 éve indult sorozata az egyik legnépszerűbb sitcom a világon, az utolsó epizódot csak az USA-ban 5,5 millióan nézték meg. És a Jóbarátok nemcsak egy generáció alapélménye volt, még most is az egyik leginkább nézett TV műsor.  Nemrég konkrét lázadás és aláírásgyűjtés tört ki, amikor az online tartalomszolgáltató Netflix le akarta venni a műsoráról. Közkívánatra nemrég újra összejött a banda egy közös epizód kedvéért. Mikor ennek a beharangozása képpen a Rachel-t játszó Jennifer Aniston egy a többiekkel közös képet posztolt az Instagramján, azonnal Guinness rekordot is döntött, mint a leggyorsabban ( 5 óra 16 perc alatt) 1 millió követőt összeszedő ember.

Bevallom én is mindig megnézek egy részt, ha éppen rosszkedvem van, pedig az összeset már többször láttam.

Vajon mi lehet a titka a sorozatnak mért imádjuk még most is ennyire? Biztos meg lehet válaszolni ezt a kérdést a médiatechnikai oldalról is, ez nem az én asztalom, de ami az emberi oldalát illeti, a Jóbarátok szerintem nagyon hiteles a harmincasok, de akár a negyvenesek problémáit, hétköznapi élethelyzeteit illetően is és sok olyan szituációt érint, amivel találkozunk/küzdünk ma is, még akkor is ha már a telefonjaink és a számítógépeink kicsit fejlettebbek mint az övéik voltak a 90-es évek végén, 2000-es évek elején. Ezeket a helyzeteket pedig sok emberséggel és kedves humorral oldja fel. Az egész sorozat alapja a hat főszereplő tűzön vízen át tartó barátságára alapul, szóval íme néhány gondolat arról, hogy:

Mit tanultunk a Jóbarátoktól a barátságról?

  1. Az igazán jó barátainkra lehet számítani jóban-rosszban. A sorozatot átszövik az olyan alkalmak, amikor a jóbarátok kisegítik egymást egy balszerencsés helyzetben, akkor is, ha ez nekik éppen igen kellemetlen. Egy ilyen például, amikor Ross-nak nincs hova mennie így Chandler-hez és Joey-hoz költözik. Ross nem éppen egyszerű lakótárs és ez konfliktushoz is vezet, de az egymás iránti lojalitás végül felülkerekedik és a rész végén mindhárman a Joey által kartondobozokból épített bunkiban mókáznak.

ross.jpg

(Képfelirat: Haver, hagyd a hülye dumát és csinálj nekünk egy kis teát! Forrás: Joey Tribbiani Fan Art )

  1. Rengeteget számít a barátaink, mint szövetségesek támogatása ahhoz, hogy előre lépjünk akár a karrierünkben, akár a magánéletünkben. Ebben is jeleskednek jóbarátaink, például Chandler éveken keresztül támogatja Joey színészi karrierjét pénzzel is, amikor Rachel úgy dönt állást keres közösen gyártják a kiküldendő önéletrajzokat.  Az amerikai szokás szerint a szerelmi életüket felpörgetendő többször igyekeznek összehozni egymást ismerőseikkel, akikkel azt gondolják, hogy barátjuk jó párosítás lehetne. Bár ez gyakran vicces kalamajkákhoz vezet Phoebe végül Joey segítségével így találja meg a jövendőbeli férjét Mike-ot.
  2. Lehet egymást szeretni a gyengeségeivel együtt és persze szeretettel viccelődni ezeken. A sorozat végére minden néző betéve tudja, hogy Monica rendmániás, Chandler zavarában folyton viccel, Joey nőcsábász, Rachel divatmániás, Phoebe „bolond” hippi, Ross pedig dínó mániás kocka, de azt is, hogy ezek a dolgok mind rendben vannak, sőt erőforrássá is változhatnak, ha a hozzánk közel állók elnézik.

friends_dinosaur_died_65mya.jpg

(Képfelirat balról jobbra: R: Képzeljétek mi történt ma a munkahelyemen! Ch: Egy dínó meghalt egy millió évvel ezelőtt? R: Mit szólsz inkább 65 millió évvel ezelőtthöz? Aztán mit szólsz ahhoz, hogy pssszt!! Forrás: Chandler Bing Fan Art)

  1. Hasznos, ha meg tudjuk húzni a határainkat még a barátainkkal szemben is. Sokszor fordul elő, hogy a jóbarátok őszintén tudatják egymással, hogyha valami már túl sok, ezt már nem tudják megtenni egymásért, vagy valami zavarja őket és ettől javul a kapcsolatuk. Phoebe talán az, akinek ez a legjobban megy.

via GIPHY

(Képfelirat: Bárcsak tudnék segíteni, de nem akarok)

  1. Mindenkinek más a megoldása arra, hogy lehet-e barátságból szerelem vagy fordítva. A sorozat egyik központi szála Chandler és Monica párkapcsolata, akik a negyedik évad végén összejönnek Londonban. Kapcsolatuk szépen lépésről lépésre fejlődik érett, stabil társkapcsolattá, amiben rengeteget segít az, hogy egy jó barátságra épül. Fordítva már nehezebb, de nem lehetetlen, ezt tanúsítja Ross és Rachel története, akik először összejönnek, majd szakítanak, majd ismét összejönnek, majd… Bár a sorozat végére egy pár lesznek érdemes megfigyelni, hogy milyen sokszor képesek jóbarátként és támogatóan viselkedni egymással akkor is, mikor nincsenek épp együtt. Ugyanakkor Monica és Richard egy mély párkapcsolat után bár megpróbálnak nem tudnak barátkozni. Joey és Rachel pedig hiába szeretnék barátságukat szerelembe fordítani, be kell látniuk, hogy ez nem megy. És mindegyik verzió rendben van.
  2. A barátok akár a családot is helyettesíteni tudják, ha arra van szükség. Az amerikaiak fontos ünnepét a Hálaadást, például rendszeresen együtt töltik, Monica főz, együtt vacsoráznak. Az egyik ilyen alkalommal, úgy tűnik ez nem jön össze, mert mindenkinek más programja van, de ezek a programok balul sülnek el és mégis mindenki a közös vacsin landol. Ekkor meg is fogalmazódik, hogy mennyire örülnek, hogy itt vannak egymásnak és így tulajdonképpen nem is bánják, hogy nem sikerültek a külön programjaik. Arra isznak, hogy ez továbbra is így legyen.

friends-fests-1x09-heres-to-a-lousy-christmas-and-a-23369866_2.jpg

(Képfelirat: Igyunk egy vacak Karácsonyra és szar Új évre! Forrás: friends_fests)

  1. Ha a közeli barátaink élethelyzete változik az változást hoz a mi életünkbe is, és ezt nem biztos, hogy könnyű kezelni a feleknek. Érdemes ilyenkor meggyászolni, ami eddig volt és támogatni egymást az új fejezet megkezdésében, illetve biztosítani a másikat, hogy nem veszítjük el egymást, csak változnak dolgok a kapcsolatunkban. Ez történik mikor Rachelnek el kell költöznie Monica albérletéből mert Monica összeköltözik Chandler-rel. Rachel először tagadásban van a változással, de végül Monica hatására szembenéz vele és kiderül, hogy mindkettőjüknek érzelmileg nehéz, de együtt fel tudják dolgozni a helyzetet.

 

Ha magányos vagy, vagy úgy érzed a barátságaid nem úgy alakulnak, mint szeretnéd várlak szeretettel, jelentkezz be hozzám egyéni konzultációra!